ΤΟΜΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Οι βασικοί τομείς εθελοντισμού στην ΠγτΠ είναι οι ακόλουθοι:
1.Δημιουργική απασχόληση
Οι εθελοντές αυτού του τομέα παρέχουν απασχόληση με διαδραστικό τρόπο στα παιδιά, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες και μεταδίδοντας στα παιδιά γνώσεις και τεχνικές. Ο Οργανισμός παρέχει στα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης τα μέσα για τη διεξαγωγή των δράσεων αυτών. Θεωρούνται εθελοντές που αναπτύσσουν άμεση σχέση με τα παιδιά και αυτό προϋποθέτει σχετική εκπαίδευσή τους. Μπορούν να έχουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ή του καλλιτέχνη ή απλώς ενός ικανού σε δεξιότητες ανθρώπου.
Τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης λειτουργούν στο ΚΗΦ (κυρίως) και στο Σπίτι της Βεργίνας.
Σημειώνουμε ορισμένα από τα εργαστήρια αυτά:
- Αφήγησης παραμυθιού – ανάπτυξης προσωπικής και συλλογικής έκφρασης
Στόχος του εργαστηρίου:
Η θεραπευτική λειτουργία των παραμυθιών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο και η αξιοποίηση της αφήγησης και των δραστηριοτήτων γύρω από αυτήν για να εντοπιστούν ανάγκες για περαιτέρω θεραπευτική υποστήριξη.
- Θεατρικής έκφρασης – δραματοθεραπείας
Στόχος του εργαστηρίου:
Η αυτοσυνειδησία των παιδιών μέσα από τη θεατρική πράξη. Η καλλιέργεια ικανοτήτων και έκφρασης. Η κοινωνικοποίηση. Η γνωριμία με τον υψηλό κόσμο των ιδεών.
- Ραδιοφωνικών παραγωγών-λειτουργία studio εγγραφών
Στόχος εργαστηρίου:
Η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Η διοχέτευση των ανησυχιών των εφήβων σε δραστηριότητες που τους ταιριάζουν και τους ελκύουν. Η ενασχόληση με τη μουσική. Η αντίληψη της δημιουργίας ειδήσεων στις οποίες συνέβαλαν και οι ίδιοι και η μετάδοσή τους, η αίσθηση της συμμετοχής σε ομάδα. Η ψυχαγωγία.
- Μουσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας
Στόχος εργαστηρίου:
Η χρήση της μουσικής και της κίνησης στη θεραπεία τραύματος των παιδιών. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και νέων δυνατοτήτων έκφρασης. Η καλλιέργεια και η κοινωνικοποίηση.
- Γραπτής έκφρασης – εκδόσεων
Στόχος εργαστηρίου:
Ανάπτυξη της γραπτής έκφρασης. Εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο του λόγου και των εικόνων. Απόκτηση από τον Οργανισμό ενός γνήσιου εντύπου παιδικής έκφρασης, που θα αποτελεί την αληθινή έκφραση του έργου του.
- Δεξιοτήτων – ρομποτικής
Στόχος εργαστηρίου:
Η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων των παιδιών. Η απόκτηση γνώσεων μέσω της χειρωνακτικής ενασχόλησης. Η απόκτηση αυτοεκτίμησης και η ανάπτυξη της φαντασίας. Η καλύτερη κατανόηση εννοιών των μαθηματικών και της φυσικής.
- Ηλεκτρονικών υπολογιστών
Στόχος εργαστηρίου:
Η εξοικείωση των παιδιών με το ηλεκτρονικό περιβάλλον. Η μάθηση και η απόκτηση δεξιοτήτων. Η εκμάθηση ιδιαίτερων προγραμμάτων για τους προχωρημένους.
- Εργαστήριο ζωγραφικής
Στόχος εργαστηρίου:
Η έκφραση των παιδιών μέσα από το σχέδιο και τις εικόνες. Η είσοδος στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων. Η χρήση της ζωγραφικής στην ψυχανάλυση. Η καλλιέργεια του ταλέντου όσων παιδιών φαίνεται να ξεχωρίζουν. Η διασκέδαση.
- Εργαστήριο πλαστικής - πηλού
Στόχος εργαστηρίου:
Η έκφραση των παιδιών μέσα από τις κατασκευές. Η είσοδος στον μαγικό κόσμο της δημιουργίας χρηστικών και άλλων αντικειμένων. Η διασκέδαση.
- Εργαστήριο κοσμήματος
Στόχος εργαστηρίου:
Η χαρά της δημιουργίας κοσμημάτων, ιδίως για τα κορίτσια. Η γνώση μίας χρήσιμης τέχνης.
- Εργαστήριο οικοκυρικής
Στόχος εργαστηρίου:
Η απόκτηση -από τα κορίτσια- των χρήσιμων και ξεχασμένων ικανοτήτων που χρειάζεται να έχει πρόχειρες μία νοικοκυρά.
2.Μαθησιακή υποστήριξη
Οι εθελοντές αυτού του τομέα ασχολούνται με τη μαθησιακή υποστήριξη και ενδυνάμωση των φιλοξενούμενων παιδιών, με σκοπό την ομαλή προσαρμογή τους στη σχολική ζωή και τη μείωση της απόστασης που τα χωρίζει από τους συμμαθητές τους.
Είναι συνήθως εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Αναπτύσσουν προσωπική σχέση με τα παιδιά και γι’ αυτό απαιτείται εκπαίδευσή τους.
Η μαθησιακή υποστήριξη παρέχεται όλον τον χρόνο, μπορεί όμως να γίνει πιο στοχευμένα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών («Καλοκαιρινό Σχολείο»), για παιδιά με μεγάλη μαθησιακή υστέρηση.
3.Μαγείρεμα
Είναι οι αγαπημένοι των παιδιών. Προσφέρουν ποικιλία και ποιότητα στο καθημερινό τους φαγητό. Μπορούν να μαγειρεύουν κατά διαστήματα, γιατί τόσο στο ΚΗΦ όσο και στο Σπίτι της Βεργίνας οι μάγειροι είναι επαγγελματίες.
4.Συνοδεία
Είναι οι εθελοντές που αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν με δικό τους ή με άλλο μεταφορικό μέσο τα παιδιά σε δραστηριότητες εκτός δομών (τακτικές δραστηριότητες, γιορτές, εκδηλώσεις κλπ). Έχουν μεγάλη ευθύνη, στη φαινομενικά εύκολη αυτή απασχόληση.
5.Εθελοντές ειδικών υπηρεσιών
Πρόκειται για τους εθελοντές που παρέχουν κατά καιρούς τοις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα παιδιά (κομμωτές, μουσικοί, διασκεδαστές κ.α).
6.Γιατροί-οδοντίατροι-φαρμακοποιοί
Παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα στα παιδιά, Είναι πολύτιμοι.
7.Νομικοί
Καλύπτουν με νομικές συμβουλές και παραστάσεις στα Δικαστήρια τον Οργανισμό σε υποθέσεις του, ή παιδιά και μέλη των οικογενειών τους σε δικές τους υποθέσεις.
8. Εθελοντές δημιουργικού τομέα
Πρόκειται για εθελοντές (κυρίως γυναίκες) που δημιουργούν και παράγουν υψηλής ποιότητας διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα ή εδώδιμα προϊόντα, τα οποία διατίθενται από τα Bazaar του Συλλόγου ή το FRONT της Βεργίνας, ενισχύοντας σημαντικά το έργο μας. Είναι η πλέον πολυάριθμη ομάδα. Κάποιοι από αυτούς έχουν εκπαιδευτεί στα εργαστήρια που λειτουργούν στα πλαίσια του ΚΗΦ.