Κλείσιμο
Καλάθι
Κλείσιμο

ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ:

Μερικό Σύνολο:

Σπίτι της Βεργίνας

Έδρα-επικοινωνία:

Το Σπίτι της Βεργίνας (ΣτΒ) εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012. Το οίκημα μετασκευάστηκε, διαρρυθμίστηκε και εξοπλίστηκε με μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στα τέλη του 2017 αποπερατώθηκε η νέα πτέρυγά του, με δωρεά του κ. Αθανασίου Λασκαρίδη. Η αυλή διαμορφώθηκε στην οριστική της μορφή με τα χρήματα από το διεθνές βραβείο Hyatt Community Grants 2016.
Διεύθυνση: Βασ. Βεργίνας και Αναγεννήσεως, ΤΚ 59031, Βεργίνα
Τηλέφωνο: 23310-92870
Fax: 23310-92850
E-mail: verginahome@propaidi.org

Γενικός σκοπός της ίδρυσης του Σπιτιού:

Το Σπίτι της Βεργίνας είναι ένας ξενώνας οικογενειακού χαρακτήρα, για τη μακροχρόνια φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο. Το Σπίτι αναλαμβάνει μετά από εισαγγελική διάταξη ή δικαστική απόφαση την επιμέλεια αυτών των παιδιών και τα μεγαλώνει σε κλίμα οικογένειας.
Γίνονται δεκτά παιδιά και των δύο φύλων, από όλη τη χώρα, με επιθυμητή ηλικία εισαγωγής από 6 έως 8 ετών, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την εθνικότητα και την καταγωγή τους.
Αποκλείονται παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, μεταδοτικές και ψυχικές νόσους.
Γενικός σκοπός της λειτουργίας του ΣτΒ είναι η διακοπή του φαύλου κύκλου της βίας που βιώνουν τα παιδιά που μετατρέπει παιδιά- θύματα σε θύτες, όταν ενηλικιωθούν και η διασφάλιση ενός καλύτερου και αξιοπρεπούς μέλλοντος γι’ αυτά.

Στόχοι της Δομής:

  • Η απόδοση ξανά, στα παιδιά-θύματα της παιδικότητάς τους: η ανάκτηση της παιδικής τους ηλικίας.
  • Η παροχή συνθηκών οικογενειακής θαλπωρής στη διαμονή των παιδιών. H ανάπτυξη της αυτονομίας των παιδιών μέσα από την εκμάθηση δεξιοτήτων, μέσα από τη δημιουργική απασχόληση και μέσα από την επικοινωνία σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σεβασμού, αξιοπρέπειας και ελευθερίας της έκφρασης.
  • Η αποθεραπεία του τραύματος από την ΚαΠα-Π και η  επανένταξη των φιλοξενούμενων παιδιών στην κοινωνία, ως ακέραιων και αξιοπρεπών ανθρώπων.
  • Η θεραπεία του τραύματος των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος της Βέροιας.
  • Η μείωση του χρόνου παραμονής των φιλοξενούμενων με την προώθηση της αναδοχής.
  • Η διατήρηση (κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις) της επαφής με τις βιολογικές οικογένειες, η υποστήριξη μελών τους με σκοπό την ανάκτηση της γονεϊκής ικανότητας και την επιστροφή φιλοξενούμενων παιδιών

Οι ομάδες στόχου του ΣτΒ είναι:

  • Παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, μέλη αποδομημένων οικογενειών.
  • Ορφανά και εγκαταλειμμένα  παιδιά.
  • Τα μέλη των οικογενειών τους (όσα ακολουθούν πρόγραμμα  γονεϊκής ενδυνάμωσης).
  • Ο γενικός πληθυσμός (σε ζητήματα αναδοχής-εθελοντισμού).


Τα οφέλη από τη λειτουργία του ΣτΒ κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικά. (βλ.περισσότερα)


Συγκριτικά πλεονεκτήματα:

Οι βασικές αρχές της λειτουργίας του Σπιτιού της Βεργίνας είναι, η επικράτηση συνθηκών οικογενειακής λειτουργίας και η αποφυγή ιδρυματικών καταστάσεων, η επιστημονική δουλειά για την θεραπεία του τραύματος που προκλήθηκε στα παιδιά σε συνεργασία και με το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος της Βέροιας, ο ηλικιακός διαχωρισμός στις δραστηριότητες που επιβάλλεται, η υποστήριξη των οικογενειών που έχουν προϋποθέσεις ανάκαμψης και  η σύνδεση της ζωής του Σπιτιού με τη ζωή της Κοινότητας, που διασφαλίζει την ομαλή κοινωνικοποίηση των φιλοξενούμενων παιδιών




Δομή οικογενειακού χαρακτήρα

Το Σπίτι της Βεργίνας είναι δομή οικογενειακού χαρακτήρα. Αυτό προσδιορίζεται:

  • Από τη λειτουργία του Σπιτιού σε «οικογένειες» των 5-6 παιδιών η κάθε μία
  • Από τη λειτουργία κάθε «οικογένειας» με οικόσιτο προσωπικό φροντίδας
  • Από την επάρκεια (επιστημονική και κάθε είδους) του προσωπικού φροντίδας
  • Από τον χρόνο παραμονής ενός παιδιού στο Σπίτι
  • Από τις υλικοτεχνικές συνθήκες
  • Από τις παιδαγωγικές και επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται


Αλλαγή κατάστασης των φιλοξενούμενων παιδιών

Με την επιστημονική υποστήριξη της  λειτουργίας από τους παιδαγωγούς, τους φροντιστές, τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και την Παιδοψυχίατρο του Σπιτιού επιδιώκεται η γρήγορη μετάβαση των παιδιών από την κατάσταση υψηλού κινδύνου υπό την οποία εντάχθηκαν, σε αυτήν του χαμηλού και μηδενικού κινδύνου.