Κλείσιμο
Καλάθι
Κλείσιμο

ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ:

Μερικό Σύνολο:
Συνέντευξη στο mamakabariemai.gr

Συνέντευξη στο mamakabariemai.gr

Συνέντευξη του Προέδρου της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, Αριστοτέλη Σιδηρόπουλου, στην Εύη-Μαίρη Δημάκα και το blog της https://mamakabariemai.gr/




Κύριε Σιδηρόπουλε, από πότε λειτουργεί η Πρωτοβουλία για το Παιδί, και πόσα παιδιά και νέους έχει στηρίξει και προστατεύσει έως σήμερα;

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2008. Έκτοτε φιλοξένησε στις Δομές Μακράς Φιλοξενίας και Ημερήσιας Φροντίδας, 65 παιδιά, ενώ παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από το Συμβουλευτικό Κέντρο και το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, σε 760 παιδιά και νέους.


Ποιο σκοπό πρωτίστως, εξυπηρετεί το σωματείο, Πρωτοβουλία για το Παιδί;

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί, ιδρύθηκε με σκοπό να φροντίζει και να προστατεύει παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο. Τα ορφανά παιδιά, τα παραμελημένα, τα κακοποιημένα και τα εγκαταλειμμένα. Όσο για την Κοινωνική Αποστολή με την οποία έχει επιφορτιστεί, αφορά τη καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας με δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης του ευρέος κοινού και τις άμεσες παρεμβάσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Παραλλήλως, το σωματείο μας αναλαμβάνει την περίθαλψη και αποκατάσταση παιδιών-θυμάτων με την ανοικτή και την κλειστή φροντίδα, τηνθεραπεία τραύματος και την απαραίτητη κοινωνική επανένταξη. Προνοώντας για το μέλλον με την  αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στέγαση νέων που ολοκληρώνουν τη διαβίωση στις Δομές μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ημιαυτόνομη διαβίωση τους.


Περιγράψτε μας ένα ακραίο παραστατικό κακοποίησης μικρού παιδιού που η Πρωτοβουλία για το παιδί έχει κληθεί να αντιμετωπίσει;

Αφορούσε τη σεξουαλική κακοποίηση δύο μικρών αγοριών από τη μητέρα τους και τους συντρόφους της.


Πως επιτυγχάνετε να επουλώσετε τα παιδικά τραύματα;

Η διάρκεια της θεραπείας είναι μεγάλη και η διαπίστωση των αποτελεσμάτων απαιτεί χρόνο, ενώ ο κίνδυνος υποτροπών είναι συχνός. Συνεπώς, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το βάθος του τραύματος, τον χρόνο και την ποιότητα της θεραπείας. Ορισμένα τραύματα κλείνουν, ενώ άλλα τελικώς, δεν θεραπεύονται. Στην Πρωτοβουλία για το Παιδί, παρέχουμε σταθερό προστατευτικό πλαίσιο, διαδικασίες θεραπείας με παιδαγωγικά και άλλα μέσα, όπως art therapy, ειδικά εργαστήρια μουσικοθεραπείας, θεάτρου, δεξιοτήτων, καθώς και ψυχοθεραπεία με τη συνδρομή των κοινωνικών λειτουργών, των ψυχολόγων και παιδοψυχιάτρων.




Υπάρχει πλήρης ίαση  για μια κακοποιημένη παιδική ψυχή;

Όχι, δεν υπάρχει. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε κατ’ αρχήν την βαθμιαία μετατροπή του παιδιού-θύματος σε θύτη, διακόπτοντας τον φαύλο κύκλο της βίας. Εν συνεχεία εστιάζουμε  στην αλλαγή της κατάστασής του, ώστε το θύμα να γίνει λειτουργικός άνθρωπος, να ενταχθεί στην κοινωνία και να αυτονομηθεί.


Υπάρχει μέριμνα για το πληγωμένο παιδί. Υπάρχει όμως μέριμνα και για τον πληγωμένο γονιό;

Σε ποιόν γονιό αναφερόμαστε; Αν πρόκειται για γονέα του οποίου το παιδί υπέστη κακοποίησης από τρίτο άτομο και αυτό δεν ήταν εξακολουθητικό, υπάρχει σχετικά μειωμένη ευθύνη. Συνήθως κακοποιούνται παιδιά παραμελημένα, μέλη δυσλειτουργικών οικογενειών στις οποίες ενδημεί η βία και πολλές φορές οι γονείς «κουβαλούν» το βαρύ ιστορικό της δικής τους κακοποίησης. Στην πρώτη περίπτωση, ναι, ο γονέας θα δεχθεί τις υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου.


Ο γονιός, με ποιόν τρόπο μπορεί να απευθυνθεί άμεσα σε εσάς;

Ανεξάρτητα από το πρόβλημά του, μπορεί να τηλεφωνήσει στο 23310-23700, το τηλέφωνο άμεσης ανάγκης του Κέντρου Αναφοράς, το οποίο θα επιληφθεί αμέσως της κατάστασης.


Με βάση την εμπειρία σας, ο Έλληνας γονιός προστατεύει επαρκώς το παιδί του;

Δυστυχώς, όχι επαρκώς. Και αυτό οφείλεται σε ποικίλα αίτια, όπως η πλημμελή ενασχόληση των γονέων με τα παιδιά τους, η άγνοια των υφιστάμενων κινδύνων, η έλλειψη προληπτικών μέτρων, καθώς και οι  προκαταλήψεις που εξακολουθούν να ταλανίζουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.




Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας, το χειρότερο ανθρώπινο χαρακτηριστικό;

Το χειρότερο ανθρώπινο χαρακτηριστικό είναι η κτηνωδία. Δηλαδή η ζωώδης σκληρότητα, που μεταφράζεται με κυριαρχία των ζωωδών ενστίκτων. Όλα αυτά γίνονται τρις χειρότερα όταν αφορούν «μορφωμένους» ανθρώπους.


Ποιοι λόγοι μπορεί να ωθήσουν τον κάθε έναν από εμάς, να γίνει ένα δυνητικά παραβατικό άτομο;

Δεν γίνεται ο «καθένας από εμάς» δυνητικά παραβατικός. Άνθρωποι με σταθερά δομημένο σύστημα αξιών δεν γίνονται εύκολα παραβατικοί. Τα παιδιά που διολισθαίνουν στην παραβατική συμπεριφορά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και παρασύρονται εύκολα, καθώς προέρχονται από ασταθές και αλλοπρόσαλλο οικογενειακό πλαίσιο. Συνηθίζεται να είναι οι γόνοι παραβατικών γονέων.

Σημαντικοί παράγοντες που κάποιο παιδί γίνεται παραβατικό, είναι η ελλιπής επιτήρηση από τους γονείς που μετατρέπεται σε παραμέληση, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της εφηβείας, με χρήση ουσιών και πρόωρη σεξουαλικότητα.


Ποια από τις παθογένειες της κοινωνίας μας, τείνει να καταλήξει σε μάστιγα της εποχή μας;

Η αδυναμία των γονέων να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους, εξαιτίας της υστέρησης τους σε θέματα αξιών, ζήτημα κατ’ εξοχήν κοινωνικό. Εν τέλει η συνεχής διολίσθηση των ανθρώπων σε αναζήτηση υλιστικών τρόπων ζωής και η απουσία των απαραίτητων ηθικών αξιών.


Οι σημερινοί νέοι έχουν υγιή σεξουαλικό προσανατολισμό;

Ένα ζήτημα είναι, πως εννοούμε τον «υγιή σεξουαλικό προσανατολισμό». Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη σεξουαλική αφύπνιση, η απόκτηση σεξουαλικών εμπειριών στην παιδική-προεφηβική ηλικία και η χυδαία αντίληψη για τη σεξουαλικότητα, βλάπτουν σοβαρά τους νέους μας. Το αποτέλεσμα αυτής της νοσηρής κατάστασης, είναι να αυξάνεται θεαματικά η εκπόρνευση ανηλίκων.




Ποιες σειρήνες πιστεύετε ότι τους παρασύρουν;

Η κυριαρχία του υλισμού και η απουσία αξιών μπορούν εύκολα να οδηγήσουν ένα νεαρό άτομο στη χρήση ουσιών και στην εκπόρνευση. Για παράδειγμα, αν υπέρτατη αξία για ένα νεαρό κορίτσι είναι η κατοχή ενός ακριβού κινητού, σε συνδυασμό με τα παραπάνω δεν θα πρέπει να μας παραξενέψει αν εκπορνευτεί προς απόκτησή του…

Η δραστηριοποίηση ατόμων από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, μερικές φορές και φυλετικές, σε παράνομες δραστηριότητες που αποφέρουν πολλά χρήματα, τα καθιστά ικανούς «αλιείς» ευάλωτων παιδιών και νέων, με σκοπό την ένταξή τους σε παραβατικές ομάδες ή την σωματεμπορία.


Στους μήνες της καραντίνας που προηγήθηκαν, λόγω του κορονοΐού, αληθεύει ότι το ποσοστό της ενδοοικογενειακή βίας είχε αυξηθεί;

Τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία υποχρέωσαν τα μέλη μεγάλου αριθμού οικογενειών υπό σχετική ή μεγάλη δυσλειτουργία, να συμβιώνουν πάρα πολύ χρόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις άσχημες συνθήκες αυτής της διαβίωσης, το διαταραγμένο οικογενειακό πλαίσιο, την οικονομική στενότητα ή και την ανέχεια, μοιραία οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν ήταν υποτροπές στις καταστάσεις κινδύνου παιδιών πολύ εκτεθειμένων, η επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών που βιώνουν τραύμα προδοσίας ή τραύμα κακοποίησης και η διολίσθηση παιδιών σε παραβατική συμπεριφορά.


Στο υψηλό ή στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο λειτουργεί με θετικό πρόσημο, η παραμέληση του μικρού παιδιού;

Στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, καθώς σχετίζεται απόλυτα με την ενδημούσα φτώχεια, την παρατεταμένη ανεργία και τα πάθη όπως τον αλκοολισμό, τη χρήση ουσιών και άλλα.


Πιστεύετε πως σε κάθε νομό θα πρέπει να ιδρυθεί μία Πρωτοβουλία για το Παιδί ;

Το πιστεύουμε απόλυτα. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον, ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας.


Περιστατικά όπως αυτό της μικρής Μαρκέλλας  που προέβαλαν προσφάτως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πόσο κοντά στην πόρτα μας βρίσκονται;

Η αρπαγή ανηλίκων δεν είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα. Η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων όμως είναι. Και μπορεί να γίνει μέσω της σεξουαλικής κακοποίησης, ή της σεξουαλικής κακοποίησης και της εν συνεχεία διαφθοράς των παιδιών εξαιτίας των υλικών ανταλλαγμάτων.




Οι νέοι που έχουν στηριχθεί από την Πρωτοβουλία για το Παιδί, επιστρέφουν ως εθελοντές;

Επιστρέφουν τα παιδιά που «κερδήθηκαν». Δεν τα πάνε καλά όλα τα παιδιά, όμως μετά από καιρό τα περισσότερα καταλαβαίνουν το καλό που έτυχε στη ζωή τους και επιθυμούν να το ανταποδώσουν. Μερικά θα εργαστούν στον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, επειδή θα διαλέξουν ένα κοινωνικό επάγγελμα για να επιτελέσουν τον σκοπό τους. Αυτή είναι η υπέρτατη δικαίωση για το έργο μας.


Τι προτείνει η Πρωτοβουλία για το Παιδί να συμβουλεύουμε τα μικρά μας παιδιά για τη δική τους αφύπνιση και προστασία;

Επιβάλλεται να γνωρίζουν τους κανόνες αυτοπροστασίας τους. Πρέπει να μιλούν στους γονείς τους για ο,τι δυσάρεστο ή παράξενο τους συνέβη. Επίσης να μιλούν στους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς τους. Στην περίπτωση που δεν βρίσκουν την προσοχή που αποζητούν, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν σε κάποια από τις Δομές Βοήθειας! Να ελπίσουν, για να πιστέψουν σε μία καλύτερη ζωή στο μέλλον.

Για το λόγο αυτό και η Πρωτοβουλία για το Παιδί θα εκτελέσει κατά το σχολικό έτος 2020-21 το πρόγραμμα «Προστατεύω το Σώμα μου» στα Δημοτικά Σχολεία της Κ. Μακεδονίας. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και σκοπός του είναι να μάθει στα παιδιά κανόνες αφύπνισης και προστασίας.


Κύριε Σιδηρόπουλε, σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας εμπειρίες, συμπεράσματα και προβληματισμούς που θα πρέπει όλους να μας κάνουν ακόμα περισσότερο, σκεπτόμενους πολίτες και προσεκτικούς γονιούς. Συγχαρητήρια για το έργο της Πρωτοβουλία για το Παιδί και ευχόμαστε τα περιστατικά βίας να καταφέρουν να εκλείψουν για να μπορεί να ανυψώνεται ανενόχλητα η παιδική ψυχή, ώστε να κρύβεται μέσα σε έναν ευαισθητοποιημένο και συνειδητοποιημένο ενήλικα.


Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο στην σελίδα https://mamakabariemai.gr