Κλείσιμο
Καλάθι
Κλείσιμο

ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ:

Μερικό Σύνολο:
Πανελλήνιες εξετάσεις στην εποχή του Covid-19

Πανελλήνιες εξετάσεις στην εποχή του Covid-19

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν ορόσημο, ως γεγονός ζωής, για κάθε υποψήφιο που βρίσκεται στο κατώφλι της ενηλικίωσής του. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 οι μαθητές και οι οικογένειές τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη ψυχοπιεστική συνθήκη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις μέχρι και σήμερα, που αύξησε εκθετικά το άγχος, τον φόβο και την αγωνία τους.
Το δημιουργικό άγχος μάς κάνει παραγωγικούς και αποτελεί βασικό στοιχείο της βέλτιστης απόδοσης σε συνδυασμό με παράγοντες εγρήγορσης, κριτικής σκέψης και συγκέντρωσης.
Τι γίνεται όμως όταν το άγχος ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια και ο υποψήφιος κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα; Είναι σημαντικό να αλλάξει ο τρόπος σκέψης του παιδιού όσον αφορά τις εξετάσεις. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή στάσης από τους γονείς, καθώς οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν αποτελούν το εισιτήριο για επαγγελματική αποκατάσταση ούτε και είναι ο μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης των δυνατοτήτων κάθε παιδιού.
Ακολουθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του άγχους και συμβουλές προς τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους για το επόμενο διάστημα.


Συμβουλές για παιδιά:
Βρες έναν χώρο που νιώθεις ότι μπορείς να διαβάσεις με ηρεμία και συγκέντρωση.
Οργάνωσε την ύλη για κάθε μάθημα, κρατώντας σημειώσεις και επισήμανε με μαρκαδόρους θεματικές που είτε είναι σημαντικές είτε σε δυσκολεύουν, ώστε να τα βρίσκεις πιο εύκολα στις τελευταίες σου επαναλήψεις.
Κωδικοποίησε τις έννοιες που έχεις μάθει και επινόησε δικούς σου τρόπους σύνδεσης (π.χ. μέσα από μια ιστορία).
Είναι σημαντικό να γίνει σωστή διαχείριση του χρόνου: μην ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στις επαναλήψεις και ότι η βασική σου μελέτη έχει προηγηθεί και έχει ήδη γίνει.
Να κάνεις συχνά και μικρά διαλείμματα με πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν.
Φρόντισε τον εαυτό σου με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, ξεκούραση και ύπνο, ώστε να νιώθεις ευεξία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη, την κριτική σκέψη και εν τέλει την απόδοσή σου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης απομάκρυνε τα κινητά και άλλα πράγματα που γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα σου αποσπάσουν την προσοχή.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αν νιώσεις ότι δεν ξέρεις τίποτα, πάρε μια βαθιά αναπνοή, σκέψου θετικά και πίστεψε στον εαυτό σου. Διάβασε προσεκτικά όλες τις ερωτήσεις και ξεκίνα με αυτή που μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα. Να είσαι σίγουρος ότι η αρχή είναι δύσκολη και ότι μετά σιγά-σιγά θα ανακαλείς τις πληροφορίες.
Κάθε μάθημα που ολοκληρώνεται είτε με επιτυχία είτε με λιγότερο καλή επίδοση δε θα πρέπει να σε επηρεάζει αρνητικά για τα επόμενα. Ο,τι έγινε, έγινε. Προχωράμε δυνατά και με θετική σκέψη για το επόμενο μάθημα.


Συμβουλές για γονείς:
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρειάζεται την ανάλογη καθοδήγηση και υποστήριξη. Εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες του παιδιού σας καλύτερα από κάθε άλλον.
Είναι σημαντική η εξασφάλιση συνθηκών ηρεμίας και ησυχίας στο σπίτι ώστε το παιδί να είναι προσηλωμένο στους στόχους και στη μελέτη του.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και βρείτε τρόπους αποφόρτισης και εκτόνωσης χωρίς να επηρεάζετε αρνητικά την ψυχική κατάσταση των παιδιών.
Η διαθεσιμότητά σας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ιδιαίτερη αυτή ψυχοπιεστική συνθήκη που βιώνει το παιδί σας. Ακούστε τις ανησυχίες του με σεβασμό και βοηθήστε το να ηρεμήσει, κατευνάζοντας το άγχος του και τονώνοντας την αξία του και την αυτοπεποίθησή του.
Η επίδοση στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν αντικατοπτρίζει την αξία και τις ικανότητες κάθε παιδιού καθώς είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων μεταξύ άλλων της προσπάθειας, του αυτο-έλεγχου, της τύχης και των εκάστοτε συνθηκών.

                                       Καλή επιτυχία στον καθένα σας ξεχωριστά!


Μαρία Σκουρού
Ψυχολόγος στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, τηλεφωνώντας στο 23310-23700 (εργάσιμες μέρες και ώρες).